PRURIT ANAL: Nevoia puternica de scarpinare din jurul anusului reprezinta de obicei o afectiune neplacuta. Anusul este deschiderea de la capatul inferior al sistemului digestiv, cand se produce eliminarea deseurilor din corp.

prurit anal, mancarimi anale

Care sunt cauzele acestor mâncărimi neplăcute și extrem de deranjante?

Cauzele pot fi multiple, dar in general ele sunt provocate de o infectie bacteriana, cum ar fi bacteriile streptococice, o afectiune a pielii (eczema atopica – caz in care pielea devine rosie, uscata). Acestea mai pot fi provocate de hemoroizi.

In cazul copiilor, aceste mancarimi pot fi provocate de viermi intestinali. Cu toate acestea, nu toate cauzele de mancarimi pot fi identificate. Acestea pot fi agravate in cazul expunerii la caldura, materialul de lana, umiditate, murdarie etc.

In cazul unora dintre noi, mancarimile pot fi resimtite intr-o forma usoara, dar in cazul altora, nevoia de scarpinare poate fi insuportabila.

In cazul in care mancarimea persista mai multe zile, ar fi bine sa va supuneti unui consult medical. Acestia vor incerca sa afle cauza mancarimilor si sa va dea un tratament adecvat. De obicei mancarimile de acest gen pot fi tratate cu usurinta la domiciliu. Trebuie sa va pastrati mereu curati, sa evitati sapunurile parfumate, zgarieturile, modificarile drastice si bruste in dieta.

mananca in fund

Medicul de familie va poate prescrie creme sau unguente pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastra, in timp ce masurile de ingrijire isi fac efectul. Si in cazul in care mancarimea este cauzata de hemoroizi, aceasta trebuie tratata.

Complicatii:

Pielea delicata din jurul anusului, prin scarpinarea insistenta, se poate rupe. Acest lucru duce la probleme precum:

  • Piele groasa si tabacita (lichenificare)
  • Inflamatii pe piele (ulceratii)

Cu cat mai devreme este pus diagnosticul si se aplica tratamentul, cu atat mai repede va veti vindeca.

Cat de des este intalnita aceasta afectiune, mancarimea din zona anusului?

Aproximativ 5% din populatie experimenteaza aceasta senzatie neplacuta. Ea este de patru ori mai des intalnita in cazul barbatilor decat in cazul femeilor.

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant
Sursa:  nhs.uk
Photo: bodyandsoul.com.au