Hemorozii reprezintă umflarea unor vase de sânge în anus și se clasifică în interni și externi. Vezi cum îți dai seama că îi ai.

femeie nervoasa de la hemoroizii interni

Hemorozii externi pot fi observați în jurul anusului și sunt foarte dureroși. Mai greu de diagnosticat sunt cei interni, care nu pot fi simțiți sau văzuți. Scaunul cu sânge s-ar putea să fie singurul semn care anunță prezența hemoroizilor interni. Netratați, pot crește și pot ieși la suprafață.

Hemoroizii afectează mai ales persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, potrivit webmd.com. Deși nu se cunosc cauzele exacte ale hemoroizilor, sunt câțiva factori care favorizează apariția lor. În mod normal, sunt asociați cu constipația cronică, dar specialiștii sunt de părere că și alți factori cauzează această problemă. Diareea, ridicarea de obiecte grele, statul pe scaun, postura nepotrivită, sarcina, sexul anal, o dietă săracă în fibre și obezitatea duc, de asemenea, la formarea hemoroizilor. Pe măsură ce îmbătrânești, șansele să suferi de hemorozi interni sunt tot mai mari.

Cum îți dai seama că ai hemoroizi

Medicul își poate da seama dacă ai hemoroizi externi doar examinându-ți anusul. Totuși, cei interni nu pot fi depistați decât în urma unei colonoscopii. Dacă primești diagnosticul de hemoroizi interni, vei primi un tratament pe bază de supozitoare. Poți încerca și câteva metode naturiste. Stai constant în apă călduță pentru 10-15 minute, de două-trei ori pe zi, dacă ai dureri mari. Asigură-te întotdeauna că anusul este mereu curat, dar nu folosi produse cu parfum pentru igiena din acea zonă. Pentru că hârtia igienică irită anusul, este indicat să te ștergi cu șervețele umede fără parfum sau alcool. Dacă ții cont de aceste reguli, simptomele hemoroizilor pot dispărea într-o săptămână. În cazul în care nu se întâmplă asta și sângerarea este abundentă, mergi la medic.

Cum previi apariția hemoroizilor interni

Cel mai bun mod de a preveni apariția hemoroizilor interni este să ai scaun constant și să eviți constipația. Pentru asta, trebuie să consume alimente bogate în fibre, precum fructe, legume sau cereal integrale. Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă. Bea între șase și opt pahare de apă pe zi, pentru a avea un scaun moale.

Dacă ți se pare că nu consumi doza zilnică de fibre recomandată, poți lua suplimente. Ai grijă, însă, să te hidratezi corect când iei suplimente cu fibre, pentru că altfel poți înrăutăți constipația. Pentru a fi sigur/ă că nu vei avea hemoroizi interni, nu te abține niciodată când trebuie să mergi la toaletă. Activitatea fizică previne constipația și reduce presiunea asupra vaselor de sânge din zona anusului. Dacă lucrezi la birou, ridică-te la fiecare 50 de minute și fă un pic de mișcare. Sursa foto: 123rf.

de Amelia Matei, 27 Sep 2015 10:00