Hemoroizii sunt tesuturi umflate ce contin vene si sunt localizate in peretele rectului si anusului. Pot deveni inflamate, sa genereze cheaguri de sange, sangerare, sau pot deveni marite si sa iasa in afara.
Daca raman in interiorul anusului sunt numite hemoroizi interne. Cei care sunt evidenti in afara anusului sunt numiti hemoroizi externi.
Medicina Chinezeasca ii imparte in 3 etape:
Prima etapa – hemoroizi mici ce nu ies in exterior; manifesta doar o usoara sangerare la defecare.
A 2a etapa – iesirea in afara a tesuturilor din anus cu sangerare, desi tesusutul se retrage in sfincter intr-o perioada scurta de timp.
A 3a etapa – sangerare cu hemoroizi mari si iesiti in afara ce necesita impingerea lor pentru a-i introduce in interiorul anusului. Pot iesi din corp cand se tuseste, se stranuta, se râde, cand sunteti obosit/a, sau cand stati ridicat/ă o lungă perioadă de timp.
Cauze:
Hemoroizii pot apare datorita eforturilor repetate in timpul miscarilor intestinale (ce pot fi cauzate de scaune solide si constipatie), datorita obezitatii sau sarcinii, datorita unui numar prea mare de nasteri, unei diaree cronice, statul prelungit jos sau in picioare, si datorita bolilor de ficat (ce cresc presiunea sanguina in vena porta). De asemenea, consumul exagerat de mancaruri grase si condimentate pot face ca Qi-ul din Jiao mijlociu sa se scufunde, astfel pierzandu-si controlul sau asupra muschilor ceea ce duce la hemoroizi. In timp ce se ia in considerare dieta se mai crede ca si lipsa de proteine poate duce la hemoroizi.
Semne & simptome:
Urme de rosu aprins în scaune (de obicei dupa o miscare intestinala) sau tâşnind din anus. Aceasta lasă, deobicei, urme de sânge pe hârtia de toaltă sau poate colora în roşu apa din toaletă. În general cantitatea de sânge este mică astfel încât rareori duce la o pierdere severă de sânge sau la anemie.
Hemoroizii externi pot genera senzaţia că este ceva în anus. Poate să existe şi scurgerea de mucus din anus (care creează senzaţia că nu s-au terminat mişcările intestinale), şi adesea se simte senzaţia de iritare şi mâncărime în jurul zonei (datorită dificultăţii de a păstra zona curată).
Uneori un hemoroid intern care va ieşi din anus va putea fi uşor împins la loc cu un deget. Deşi deobicei durerea nu este un simptom, un hemoroid se poate umfla si să devină dureros dacă a fost iritat s-au s-a format un cheag de sânge.
Diferenţiere:
Trebuie făcută diferenţă între fisurile anale şi hemoroizi. O fisură anală este doar o rupere fizică a sfincterului anal ceea ce duce la dureri în timpul mişcărilor intestinale (ca şi cum scaunul ar conţine obiecte ascuţite) şi lasă urme de sânge pe hârtia de toaletă. Acestea sunt deobicei cauzate de constipaţie, efort şi scaune voluminoase. Fisurile anale sunt răni rebele, lungi şi subţiri, care se redeschid şi se irită de fiecare dată când are loc o mişcare intestinală. În urma unei inspecţii, un profesionist calificat în domeniul sănătăţii poate determina cu uşurinţă dacă este o fisură anală, un hemoroid sau altă problemă cum ar fi o tumoare. Consultaţi un profesionist în domeniul sănătăţii dacă bănuiţi că aţi putea avea oricare din problemele de mai sus.
Niciun comentariu până acum